Mitä tekemistä taiteen tekemisellä on työelämän kanssa?

Sunnuntai 14.4.2019 klo 9:25 - Riika Pikkuvirta


IMG_30272.jpgPiirrän paperille viivaa, kynä tekee sattumanvaraista jälkeä, ajatukset tulevat ja menevät, en annan niiden häiritä. Viivaan löytyy hetken päästä rytmi ja piirrän spiraalia ja ellipsiä. 

Pian on aika siirtyä maalaamaan. Maalaan niillä väreillä, jotka juuri siinä hetkessä tuntuvat hyvältä ja niitä asioita, joita kankaalle sattuu muodostumaan. En mieti enkä suunnittele. Päätökseni tekemisen suhteen rajoittuvat siihen, mitä väriä otan seuraavaksi ja silloinkin saatan muuttaa mieltäni juuri kun tartun väripulloon. Otankin sinisen sijaan punaista. 

Jälkikäteen mietin prosessia ja asioita joita tekemisen aikana kävin läpi. Koin turhautumista, kun sivellin ei kulkenutkaan kankaalla hyvin, eikä jälki miellyttänyt. Toisaalta nautin siitä, että se pakotti minut kokeilemaan toista sivellintä ja lopputulos oli hienompi kuin arvasinkaan. Turhauduin, kun ihana oranssi kuivuessaan muuttuikin ruman ruskeaksi vihreän alusvärin kuultaessa alta. Mutta ilahduin taas, koska väri sointui täydellisesti vieressä olevaan turkoosiin. 

Usein kytkös taiteen tekemisen ja työelämän välillä ajatellaan olevan se, että taide on harrastus vastapainona työlle, se antaa energiaa ja auttaa jaksamaan. Mutta taiteen tekemisen prosessista voi myös oppia paljon, ainakin minä olen oppinut. Samanlaisia turhaumia ja onnistumisia joita koin taiteen tekemisessä, kävin usein läpi työssäni.

Eräs kerta tärkeä tapahtuma oli tulossa ja olin ajatellut tekeväni urani parhaimman näyttelyosaston. Viikkoa ennen tapahtumaa kuulin, että laskuvirheen vuoksi osaston yksi seinä jäisi metrin liian lyhyeksi. Aikaa isoille muutoksille ei enää ollut, vaan oli keksittävä ratkaisu. Ja se oli tehtävä pian. 

Mitä vaihtoehtoja minulla oli? Olisin voinut lamaantua totaalisesti ja ajatella että ei voi mitään, yksi seinä on lyhyempi ja sillä selvä. Toinen vaihtoehto ehkä olisi ollut pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja tilata uusi seinä pikatoimituksella, hinnasta viis. Päädyin kuitenkin ratkaisuun, jossa tilanne analysoitiin nopeasti ja mietittiin mitä etua lyhyemmästä seinästä voisi olla. Sen perusteella tehtiin pienet muutokset alkuperäiseen suunnitelmaan.  Ratkaisu osoittautui sekä kustannustehokkaaksi että paikan päällä jopa toimivammaksi kuin alkuperäinen suunnitalma.

Yllättäviä tilanteita ja ongelmia tulee aina. Ongelmien edessä voi joko jäädä tuleen makaamaan, pysyä sitkeästi alkuperäisessä suunnitelmassa tai yrittää ratkaista asian luovasti ottamalla ne elementit ja faktat mitkä ovat olemassa ja rakentaa niistä jotain uutta.

Maalatessa käyn lukuisia tunteita ja haasteita läpi ja ratkon niitä samaan tahtiin tekemisen aikana mutta millä tavalla? Jos joku ei toimi, heitänkö pensselit nurkkaan vai kokeilenko välillä maalata palettiveitsellä. Jos maalaan sinisellä ja yhtäkkiä väri tuntuu tosi huonolta, pysynkö sitkeästi sinisessä vai vaihdanko väriä. Jos olen työstänyt jotain maalausta koko pävän ja päivän päätteeksi se ei näytä hyvältä, yritänkö väkisin saada kuvasta toimivaa vai sudinko kaikki mustaksi ja aloitan alusta. Yleensä parhaimmat ratkaisut ovat olleet jälkimmäiset. Usein ne ovat myös synnyttäneet jotain aivan uutta - sellaista mitä en olisi ikinä ajatellut edes tekeväni. 

Kekselisäisyyttä, nopeita reagointeja muuttuviin tilanteisiin, pettymysten sietämistä ja niiden yli pääsemistä - kaikkia näitä voi harjoitella turvallisesti taiteen tekemisen kautta. Ainoa mitä voi menettää, on vähän väriä ja aikaa. Mitä enemmän harjoittelee, sitä paremmin pystyy toimimaan yllättävissä tilanteissa. Kun toimintamalli on opittu ja sisäistetty, arki- ja työelämän haasteita kohdatessa voi käyttää tismelleen samoja metodeja kuin taiteen tekemisessä. Ongelmat voi kokea kiinnostavina haasteina eikä epäonnistumista tarvitse pelätä. Lopputulemana koko asenne ja suhtautuminen työhön ja elämään muuttuu rennommaksi.

 

Avainsanat: työ, työhyvinvointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini