Onko piirustustaito luovuuden mittari?

Keskiviikko 7.11.2018 klo 21:50 - Riika


Kun kerron piirustus- ja maalauskursseisseistani, kuulen usein “olisi niin ihana piirtää tai maalata mutta kun en osaa. En ole ollenkaan luova.” 

Osaamisella tässä lienee tarkoitetaan sitä että esimerkiksi piirroksen pitäisi vastata sitä mitä näemme, tai sitä mikä mielikuva näkymästä tai asiasta on. Se on selvä että lähes poikkeuksetta vaatii tuntien, viikkojan ja vuosien harjoittelua mikäli haluaa tulla sillä tavalla taitavaksi että osaa tehdä toisintoja näkemästään. Ihan niinkuin mikä tahansa asia jossa haluaa olla hyvä vaatii harjoittelua. 

Mutta piirtämisessä on kyse muustakin kuin suoraan kopioinnista. Yksinkertaisilla harjoituksilla voidaan aika helposti saada kosketus omaan luovuuteen. Harjoitus voi olla myös mahdollisuus rauhoittua tai keskittyä hetkeksi. Kun luovaan prosessiin pääsee sisään, se koetaan usein sekä vapauttavana että voimaannuttavana. 

Luovuus on sitä että luo jotain uutta tai yhdistelee olemassaolevia asioita uudella tavalla. Joskus se ilmenee taiteen tekemisen kautta, joskus jotain muuta kautta. On myytti että luovuuteen tarvittaisiin jotain superlahjoja tai että ihminen joko on tai ei ole luova. Luovuus on synnynnäistä ja se on meissä jokaisessa, toisilla sen esiin kaivaminen on vain hieman haasteellisempaa kuin toisille. 

Luovalla prosessilla harvoin on mitään ennalta ajateltua päämäärää tai tavoitetta - koska kyse on juuri toiminnasta eikä tavoitteesta. Luovaan prosessiin vain mennään mukaan, annetaan sen viedä. Ollaan vapaasti ja nautitaan flow:sta ilman ajatusta tuloksesta tai stressiä päämäärästä. 

Harjoittelun kautta luovuus voi tulla osaksi elämää ja taiteen kautta opittuja luovia prosesseja ja toimintamalleja voi hyödyntää joka päivä.

Asia ei ole siis ollenkaan niin suoraviivaista että en osaa piirtää koska en ole luova. Tai että en ole luova koska en osaa piirtää. Luovuus on opittavissa ja piirtämisestä voi nauttia ilman osaamista. Vai oliko se päinvastoin?

IMG_2641.jpg

Avainsanat: taide, piirtäminen, luovuus, luova prosessi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini